
Conduksen kannanotto tilajakoon
Tämän kannanoton tarkoituksena on tuoda esille Condus ry:n ja sen alaisten 13 ainejärjestön näkemyksiä Osakuntien ja SNÄFin tilanjakomallista. Koska TYT on mielestämme jo asiallisesti kommentoinut kyseistä tilanjakomallia, haluamme tuoda esille oman samankaltaisen näkemyksemme asiasta sekä valaista asiaa tarkemmin tiedekuntajärjestömme näkökulmasta.
Tiedekuntajärjestömme hallituksen jäsenistä osa on myös osakunta-aktiiveja ja mielestämme on tarpeetonta luoda vastakkainasettelua osakuntatoimijoiden ja ainejärjestöläisten välille. Arvostamme osakuntien aktiivista ja monipuolista toimintaa, emmekä TYT:n tavoin mitenkään halua vähätellä osakuntien roolia tärkeänä osana ylioppilaskuntaamme.
Osakuntien tilanjakomallin oleellinen ero talousjohtokunnan esittämään malliin on Conduksen kannalta se, että TYT on sijoitettu kanssamme samaan klusteriin. Kuten TYT jo viestissään totesi, on Condus vasta hyvin nuori ja kasvava järjestö. Toimintaamme on tähän asti erittäin vahvasti rajoittanut tilanpuute. Meillä on ollut käytössämme x neliön Vacuumi Uudelta Ylioppilastalolta, jaettavaksi yhteensä 3903 opiskelijan kesken. Lisäksi ainoastaan osalla Conduksen alaisista ainejärjestöistä on ollut vuokrasopimus Vacuumiin ja suurella osalla ei siis ole ollut tilaa lainkaan. Usein kuulee argumentoitavan, että tiedekuntajärjestöillä olisi käytössä tiloja yliopistolla. Meillä tällaisia tiloja ei ole ainuttakaan. Perusteemme sille, miksi ansaitsemme toimivat tilat, ovat hyvin pitkälti samat kuin millä osakunnat perustelevat tilojensa säilyttämistä. Meitä vain on huomattavasti enemmän.
Keväällä keräämässämme järjestöpalautteessa tuli selkeästi ilmi jäsenistömme toiveet juuri siihen samankaltaiseen ”kodinomaiseen tilaan” ja mukavaan oleskeluun opiskelijatovereiden kanssa, mitä osakunnat pitävät nimenomaan heille ominaisena toimintana. Mitään tällaista toimintaa meidän ei kuitenkaan ole ollut tähän asti tilojen puutteen vuoksi mahdollista toteuttaa. Olemme kuitenkin jo suunnitelleet yhdessä ainejärjestöjemme kanssa Leppätalon klusteriin runsaasti juuri tällaista kaivattua toimintaa. Yhteisessä tilassa TYT:n kanssa emme pystyisi kasvattamaan vastaavalla tavalla nuoren tiedekuntajärjestömme yhteisöllisyyttä ja luomaan yksilöllistä toimintakulttuuria. Haluamme myös huomauttaa, että tapahtumamäärien vertailu ja Osakuntien ja SNÄFin mallissa mainitut luvut eivät anna todellista kuvaa toiminnastamme. Toimintaa ei yksinkertaisesti ole voitu järjestää yhtä paljon, kuin meillä olisi ollut halua ja tekijöitä, koska tiloja siihen ei ole ollut. Tästä esimerkkinä tiedekuntamme speksi, joka on ollut vaarassa jäädä järjestämättä, koska meillä ei ole ollut tiloja harjoitella. Väite, että tila ei automaattisesti luo toimintaa pitää paikkansa. Conduksen ja sen toiminnan kehittymiseen on kuitenkin juuri tarpeena isompi järjestötila.
Ainejärjestöt ovat tärkeä osa yliopistoyhteisöä ja siksi niiden toimintaa on arvokasta tukea, kuten myös osakunnat toteavat argumenteissaan omasta roolistaan ylioppilaskunnassa. Tiedekunta- ja ainejärjestöjen tehtävänä on helpottaa yliopistomaailmaan astumista ja perehdyttää opiskelijaa omaan tieteenalaan ja sen käytäntöihin. Conduksen, kuten muidenkin tiedekuntajärjestöjen, toiminta on suuressa määrin myös laitos-ja tiedekuntahallinnossa tapahtuvaa edunvalvontaa. Tärkeää on myös ainejärjestöjen rooli yhteiskunnallisena vuorovaikuttajana. Ainejärjestöt ottavat aktiivisesti kantaa oman alansa ajankohtaisiin asioihin paikallisesti ja valtakunnallisesti, mm. toimimalla yhteistyössä oman alansa ammattijärjestöjen kanssa. Kuten osakunnat puhuvat poikkitieteellisen yhteisön puolesta, mekin näemme ehdottoman tärkeänä sen, että tiedekuntajärjestöissä eri tieteenalojen edustajat kohtaavat toisensa.
Mielestämme on myös itsestäänselvää, että tiedekuntajärjestömme tulee huolehtimaan uusista tiloistaan. Klusterimallin yksi kiistaton etu on se, että tilojen kunnosta pystytään huolehtimaan yhdessä ja niiden käyttöä pystytään myös valvomaan. Tämän vuoksi emme voi jakaa osakuntien näkemystä siitä, että HYY saavuttaisi merkittäviä taloudellisia säästöjä antamalla osakuntien huolehtia jatkossakin tiloistaan. Näin tekevät myös tiedekuntajärjestöt.
Kuten varmasti olette huomanneet, suurin osa argumenteistamme oman klusterin puolesta ovat samankaltaisia, joita Osakunnat ovat esittäneet omien tilojensa puolesta. Haluammekin korostaa, että vastakkainasettelu Osakuntien ja ainejärjestöjen välillä on jokseenkin turhaa. Tässä keskustelussa ei ole kyse järjestöjen erilaisesta luonteesta ja sen takia erilaisesta tilatarpeesta. Tilan tarve on molemmilla todellinen. Fakta kuitenkin on, että tarjoamalla tiloja ainejärjestöille HYY palvelee huomattavasti suurempaa osaa jäsenistöstään.
Yllä esitetyin argumentein sekä muun informaation pohjalta kannatamme TYT:n tavoin talousjohtokunnan esitystä.
Mikito Takada
Puheenjohtaja
Condus ry
if.iknisleh|adakat.otikim#if.iknisleh|adakat.otikim
Lauri Hietajärvi
Varapuheenjohtaja
Condus ry
if.iknisleh|ivrajateih.irual#if.iknisleh|ivrajateih.irual